Biokosmetika: Jak poznáte tu skutečně kvalitní?

Ptáte se, proč je biokosmetika lepší než běžná kosmetika? Protože se jedná o souznění pleti s přírodou. My sami jsme tak trochu i jejím dílem, proto nám nejlépe svědčí vše, co z jejího lůna pochází. To ale není vše. Biokosmetika může jít ruku v ruce s eko smýšlením, protože daný produkt využívá při výrobě udržitelných postupů, které jsou ohleduplnější k přírodě. Netestuje se na zvířatech, při produkci vzniká minimum odpadu a také se používají obaly, které nejsou ekologicky závadné, tedy se lépe rozkládají.

Jak poznat, co je biokosmetika?

Odpověď se zdá jednoduchá, přece se podíváme na různá razítka a certifikáty. Jenže vyznáte se v nich? Doporučujeme si nastudovat certifikace respektovaných firem, abyste věděli, co má opravdu váhu. Je také rozdíl, co je bio, produkt ekologického zemědělství nebo třeba vegan výrobek. Například označení „přírodní produkt“ nestačí, může se totiž jednat o výrobek, jenž obsahuje minimální procento přírodních složek, ale zbytek je chemie. V tomto ohledu nemáme bohužel přísné zákonné normy, takže někteří výrobci mohou trochu mást potenciálního spotřebitele. Určitě doporučujeme i studovat složení. Zjistíte, zda se v daném artiklu neskrývají různé parabeny, silikony, sulfáty a další složky. Je to jako s tzv. éčky v jídle. Rovněž mrkněte, co znamenají zkratky chemikálií, jež se v kelímku nebo lahvičce mohou objevit.

Biokosmetika jako životní styl

Biokosmetika není jen trend. Jde o to, že s ní nasajete i nějaký životní styl. Když se budete zabývat tím, jak výrobky vznikají, v jakém prostředí se produkují, jak jsou i obaly recyklovatelné, ovlivní vás to i v dalším smýšlení. Budete šetřit, třídit, přemýšlet i o nákupu oblečení. Lidé, kterým není lhostejné to, čím se mažou, myjí nebo i krmí, obecně žijí zdravěji. Biostyl se vlastně řídí selským rozumem. Jak jsme zmínili, jde o souznění s přírodou. Jen si vezměte, že třeba každý národ dostal do vínku nějaké vlastnosti, s nimiž umí fungovat v daném podnebí a prostředí. Proto je větší riziko, že se Čech osype po papáje než po jablku, které si utrhne skoro na každé zahradě. Proto mají lidé žijící u rovníku tmavší kůži, aby je nepálilo slunce.

Biokosmetika je jako bylinka pro krásu

Rovněž snášíme i kosmetickou péči jiného složení, než mají třeba v Koreji, kde je mnohem horší ovzduší. Pro nás by byl jejich systém pěstění zbytečně hýčkající, takže přepěstěná pleť by se například více mastila. Pokud se natřete krémem, který je napěchován chemikáliemi, může se vám vyvolat vyrážka či alergie. Nebo se nestane nic. Naopak se rozzáříte. Ale je to jako s léky. Tedy rovněž chemií. Možná se rychleji vykurýrujete, ale zůstanou ve vás stopové prvky. Tělo si na léčbu navíc zvykne, takže časem bude potřebovat větší dávku, protože účinek bude slabší. S krémem to je to samé. Najednou vám ty vrásky nebude vyhlazovat.

Kvalitní biokosmetika

Opravdová kvalita se pozná podle toho, že většinou nejde o velkovýrobu. Jen si všimněte, v jakém prostředí se produkují krémíky světových značek. Velkotovárny jsou možná sterilní, ale z velkých nádob se odlévají přesné gramáže nebo mililitry. Nikdo se nemazlí s každým kouskem zvlášť. Kdyby to tak bylo, tak se nedoplatíte. Kvalitní bio musíte hledat. Dám vám tip na voňavý ekokrámek. Útulné místo, kde vás nebude dusit přehnaná parfemace (vybavuje se vám, kde na to narážíte, že?), ocitnete se v ráji. Takové místečko je Ekokočka, kde je na pár metrů čtverečních kosmetika jako mýdla, krémy, mastičky, mléka, olejíčky i potřeby pro domácnost. Paní majitelka osobně dohlíží na to, aby produkty byly bio, vybírá české producenty, kteří se výrobě věnují s láskou. 

Exit mobile version