Co byste měli vědět před přípravou espressa

Espresso je pravděpodobně nejoblíbenější kávovou specialitou napříč světem. Opravdoví kávoví znalci si pečlivě vybírají, z jakých zrn si kávu uvaří nebo kde si kávu vychutnají, jelikož poznají, jak má takové správné espresso vypadat. Prozradíme to i vám, abyste si espresso dokázali správně připravit i vychutnat.

Jak vypadá espresso?

I doma můžete vykouzlit pravé italské espresso. Stačí znát pár základních pravidel, které s sebou příprava espressa nese. Jedním takovým pravidlem je třeba znát jeho jediný správný název. Caffé espresso už jste možná zaregistrovali pod mnohými přízvisky. Presso, piccolo ani expreso ale tím pravým ořechovým nejsou. V kavárně i v restauraci si tak objednávejte vždy jedině espresso. A jak vlastně taková káva vypadá? Má objem 20–30 ml, podává se v baculatém předehřátém hrnku a na jeho povrchu najdete hladkou a hustou pěnu. Espresso není příliš řídké a jeho barva je podobná karamelu. 

Domácí espresso jako z kavárny

K přípravě opravdu lahodné kávy budete potřebovat kvalitní mlýnek na kávu, kávovar a poctivá zrna. Na kvalitě výsledného nápoje má velký podíl kvalita vody i hrubost mletí kávy. Zrna by neměla být namletá příliš nahrubo. Lepší je tak mlýnek nastavit na nejjemnější mletí – praxí ale brzy nejlépe vychytáte, jak kávu umlít. Při přípravě kávy espresso se můžete spolehnout na jednoduchou pomůcku: 7–90–9–25. V reálu tato čísla skrývají 7 g namleté kávy, na 90 stupňů ohřátou vodu, 9 barů (tlak vody) a 25 vteřin dlouhou extrakci. Přesně po 25 vteřinách by v šálku mělo být 30 ml poctivé kávy. 

Po jaké kávě sáhnout?

Kromě kvality vody a hrubosti mletí záleží bezesporu i na zmíněných zrnech. Pokud si nejste jisti, jak kvalitní zrna poznat, navštivte web https://www.mountain-gorilla.cz/shop/zrnkova-kava/, kde na vás opravdu poctivá káva čeká. Káva Mountain Gorilla Coffee navíc pomáhá! Koupí produktů totiž podpoříte organizaci Gorilla Doctors, jež pomáhá zachraňovat a zkvalitňovat životy posledních žijících horských goril. Už máte vybráno?

Nejnovější články

Je to na beton: Pevný materiál, který umí imitovat...

Spojujete si beton pouze s hrubou stavbou, kdy se tento sice bytelný, ale jinak ne moc vzhledný materiál schová pod vrstvy omítek, obložení nebo...

Další články autora